projecten

___________________________________________________________________________

 

Projecten

 

 

Papierprocessen 2015 - 2017

Papierprocessen is een onderzoek naar verandering van papier. Ik stapte in een proces, nam waar, reageerde op wat er was door iets te doen of juist niet te doen. Het is een samengaan van mijn handelingen, het materiaal en omstandigheden die samen iets doen ontstaan. Het werden vier stapels.

 

 

Papier nat gestapeld 2015

Hiervoor stapelde ik de nog natte vellen van handgeschepte papier. Het trage droogproces en de omstandigheden in mijn atelier gaven kleur en vorm aan de stapel. Ik greep slechts in als de stapel dreigde om te vallen.

 

 

 

Papier buiten november 2016 - november 2017

Wekelijks maakte ik zestig vellen papier en stapelde ze buiten. Daarna gaf ik de regie uit handen. Gedurende vier seizoenen was het papier blootgesteld aan natuurlijke omstandigheden. Alleen ingrepen die noodzakelijk waren om de zuil overeind te houden stond ik mijzelf toe.

 

Handgeschept papier 2017

Papier scheppen is zelf een proces. Een transformatieproces van losse vezels naar een samenhangend geheel dat we papier noemen. Wat is mijn aandeel? Veel invloeden maken gezamenlijk papier. Ik neem deel aan dat proces. Papier ontstaat.

 

 

Stapel katoen 2017

Katoen van beddenlakens is een grondstof voor papier. Dit katoen is tegelijk een veelheid van omstandigheden. Het wordt verbouwd, verwerkt, vervoerd. Als lakens verkocht, beslapen, versleten, door dorpelingen voor mij verzameld, door mij verscheurd tot lapjes en met water gemalen tot pulp voor het scheppen van papier. Processen in het papier aanwezig.

 

 

Papierbladeren 2015 – 2017

Drie jaar verzamelde ik bladskeletten van de Canadese populier in mijn achtertuin. Van deze bladeren is het bladmoes verteerd en blijven alleen de bladnerven over. Op deze fijnmazige nerven schepte ik papier. Bladeren kregen een tweede leven. Ik laat ze opnieuw neerdwarrelen op de vloer.

 

 

 

 

Dagboek 2016

Een interactieve installatie van witte vellen handgeschept papier, een tafeltje, krukje, kleurpotlood, potje met puntenslijper. Met een wit kleurpotlood kunnen bezoekers iets persoonlijks schrijven in het dagboek van losse witte vellen papier. Een onzichtbare tekst, een voorbij gebeuren. Een leeg boek vol gedachten.

Iedere dag wordt een bladzijde omgeslagen. Wanneer de laatste bladzijde is omgeslagen, is het dagboek weer een stapel witte vellen.

 

 

 

Scheuren en scheppen in stilte 2014

In 2014 vond in het kerkje van Lichtaard een experiment plaats van vodden scheuren en papier scheppen in stilte. Niet gericht op het resultaat van het werk, maar op het doen zelf.

Ik wilde ervaren hoe het was om in een kerk lakens te scheuren en papier te scheppen. Mensen waren welkom om hierbij in stilte aanwezig te zijn.